luni, 23 august 2010

Pace si suflet si in noi


Poate se va găsi cineva să citească aceste rânduri şi să încerce să trăiască lasându-se dirijat de aceste principii. Ar putea avea norocul să se descopere pe sine mai bun, mai liniştit, pregătit să înfrunte viaţa.
,,Taina existenţei umane nu stă în a trăi, ci în a şti pentru ce trăieşti” spunea Nicolae Iorga. Biblia este cartea care dă cel mai bun răspuns pentru cine vrea să afle rostul şi sensul vieţii.
Mulţi dintre noi suntem încercaţi de greutăţi, necazuri şi dureri în lupta pentru existenţă. Ce păcat că în această luptă unii oameni nu ştiu să guste cu adevărat din frumuseţile vieţii şi creaţiei divine. Contemplarea şi meditaţia la tot ce ne înconjoară, disciplină aproape pierduta în zilele noastre dar benefică atât pentru suflet, cât şi pentru trup, de care fiinţa noastră are nevoie din când în când, şi mai cu seama în cunoaşterea lui Dumnezeu şi trăirea părtăşiei duhovniceşti cu El.
Un om cu suflet credincios are şi pace sufletească. Pacea este lucrarea neprihănirii iar roada neprihănirii este odihna şi liniştea sufletului, ne spune Sfânta Scriptură.
Puterea fiecărui om este direct legată de pacea sufletească. Puterea de a înlătura greutăţile şi de a merge înainte o găsim în noi înşine, chiar când totul în jur pare a ne fi ostil. Este bine să gândim pozitiv, punând în practică învăţăturile creştine care sunt valori creatoare. Trebuie să fim convinşi că pacea sufletească trebuie să ne-o cultivăm. Nu trebuie niciodată să ne considerăm învinşi, să nu ne lăsăm copleşiţi de problemele cotidiene. Fără a minimaliza necazurile existente în viaţa de zi cu zi, concluzia este că ar fi bine să le ţinem departe de mintea noastră, refuzând să fim întru-totul aserviţi lor.
Astăzi mai mult decât oricând noi, ne lăsăm prinşi în iureşul ameţitor al materialismului modern ca într-o uriaşă pânza de păianjen. Cu cât ne zbatem mai mult, cu atât mai tare ne lăsăm legaţi cu zeci de funii invizibile. Dorim pacea sufletească şi n-avem parte decât de trudă, în fiecare zi. Tânjim după satisfacţii durabile, dar le căutăm în lumea lucrurilor vremelnice. Am vrea să fim creştini plăcuţi Tatălui ceresc şi dedicaţi scopurilor Impărăţiei Sale, dar ascultăm cuvântul voii Sale numai în una din urechi. Cu un ochi privim în sus, de unde domnul are să vină în curând, în timp ce lumea din jurul nostru a captat atenţia celuilalt. Şi astfel, ne irosim viaţa în proiecte îndoielnice şi ne irosim puterile sufleteşti urmând scopuri egoiste, ignorând poruncile divine. Mai este de mirare ca în trupul nostru cedează ba una, ba alta? Când inima este împărţită, viaţa nu poate fi decât risipită…
Redăm mai jos câteva sfaturi înţelepte care se pot transforma în soluţii dacă avem bunăvoinţa de a le acorda puţină atenţie;
1. Să ai încredere în propriile tale forte şi să-ţi înlături complexele de inferioritate crezând în Dumnezeu cu tot sufletul. Sa ştii că Dumnezeu îţi este întotdeauna alături şi te ajută.
2. Să fii sigur că unicul loc de unde vine puterea omului este pacea sufletului şi a minţii.
3. Să îţi găseşti ritmul de viaţă care ţi se potriveşte, punându-te la adăpost de stresul cotidian, de oboseală.
4. Să te rogi cu mintea şi cu sufletul, fiindcă orice zi poate fi bună dacă te rogi. Să te gândeşti la Dumnezeu şi să te rogi fără a-i cere ceva, convins fiind că vei fi auzit. Să nu ai nici un gând negativ în timp ce te rogi.
5. Elimină gândurile care te deprimă şi te descurajează.
6. Gândeşte-te mereu că vei reuşi să realizezi ceea ce ţi-ai propus şi nu crede în înfrângere. Schimbă-ţi viaţa, schimbându-ţi modul de a gândi. Fii optimist şi priveşte cu încredere viitorul.
7. Încearcă să înlături încordarea care te stăpâneşte. Nu te lăsa pradă furiei şi nu te mânia.
8. Fă efortul de a fi agreabil celorlalţi.
9. Evită tentaţia de a sta de pomană, fiindcă asta te va deprima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu